Dula

Ko je dula?

Koliko je njeno prisustvo značajno za porodilju?

 

Dula je profesionalna podrška ženi pre, tokom i posle porođaja. Ali ona je i mnogo više od toga – ona je sve ono što je ženi potrebno: pratilja i sluškinja, podrška i oslonac, izvor informacija i ohrabrenja, uvek dostupna kada je ženi potrebna i spremna da odgovori na svaku njenu potrebu, želju i pitanje. Uloga dule nije medicinska i za razliku od babice i akušera, ona ne vrši nikakve preglede mame i bebe niti daje medicinske savete. Ipak, dula veoma dobro poznaje fiziologiju žene koja rađa, tok porođaja i sve njegove faze kao i promene kroz koje žena prolazi.

Zanimanje dule nije novo zanimanje. Kroz celu istoriju su uz žene koje rađaju uvek bile – druge žene. Ta se tradicija izgubila u periodu kada je porođaj premešten u bolnicu ali  na inicijativu mnogih lekara i stručnjaka, a prvenstveno majki koje rađaju – ova predivna praksa žene koja je neprekidna podrška drugoj ženi koja rađa vraća i ulazi u sve veći broj porodilišta.

Dula pruža razne tehnike koje čine porođaj lakšim, nudi savete i ohrabrenje, gradi timski odnos sa članovima medicinskog osoblja, potpomaže i olakšava komunikaciju između majke i medicinskog osoblja.

Dula je neprekidno kraj porodilje. Pruža joj utehu, utočište i zaštitu u trenucima ranjivosti, daje joj ohrabrenje ako se javi sumnja, pomaže joj da raširi krila u trenucima velike snage i vere u moć rađanja. A nekad je prosto samo prisutna, samo tu. Da majci priveže kosu, obriše lice, stavi oblog, doda vodu, raskomoti je ili pokrije. Bez mnogo priče – ona oseti šta je ženi potrebno. Kaže joj:”Odlično napreduješ” i “Prepusti se senzacijama. Svakom kontrakcijom, tvoja beba ti je sve bliža”.

Dula zna koliko strah i sumnja mogu negativno uticati na tok porođaja, da ga uspore i otežaju te stoga gradi bezbednu i opuštajuću atmosferu, bodri majku i podseća je da odlično napreduje.

Dula nije autoritet. Ona ne nameće, na odlučuje umesto porodilje. Ona prihvala sve njene želje, izbore, potrebe. Prihvata porodilju  onavu kakva jeste- sa svim njenim snagama i moćima, sumnjama i strahovima. Ne požuruje je, ne ometa je. Veruje u ženinu sposobnost da rodi bebu, veruje u njenu moć tela i mudrost koju poseduje.

Dula tretira porođaj kao značajno iskustvo koje će majka pamtiti celog života.  Svesna je da je porodjaj dogadjaj koji ce uticati na dalji život majke i deteta. Dula čuva mamine uspomene na porodjaj jer zna da porodjaj menja ženu, da je transformiše, da je ispunjava. Zna da njeno srce i njeno telo pamte porodjaj zauvek. Pomaže joj da razreši negativne emocije i sećanja i da joj ostane samo ono najlepše, osnažujuće.

Dula  razume fizičke aspekte porođaja i emocionalne potrebe žene koja rađa. Zna sve fizičke, emotivne i psihološke aspekte radjanja. Trudi se da načini atmosferu takvom da ta tri izbalansira, da nijedan aspekt ne bude ugrožen jer to može poremetiti  tok porodjaja.

Pomaže ženi i njenom partneru sa pripremama za porođaj i realizovanjem napravljenih  planova.

Dostupna je ženi tokom celog porođaja.  Za razliku od osoblja bolnice, dula je uz majku tokom celog porodjaja. Dolazi na poziv majke, kada majka oseti da joj je potrebna podrška, pratnja, uteha, ohrabranje, obično na samom početku porodjaja, dok je majka jos uvek kod kuće. Kontinuirana podrđka je ono sto je najbitnije. Dula je kraj majke koliko god da porođaj traje a ostaje i nakon porodjaja, pomaže mami oko dojenja i povezivanja za bebom. Po zelji porodice, dolazi i u postnatalne posete. Pomaže mami da sumira utiske sa porođaja, vodi računa da majka i bebau imaju sve što im je potrebno, pomaže oko kućnih poslova, čuvanje starije dece i obavljanja svih ostali aktivnosti kako bi rasteretila majku.

Trudi se da ženi bude fizički ugodno, kao i da pruži emotivnu podršku, objektivno gledište i pomoć ženi u nalaženju informacija koje su joj potrebne da donese prave odluke. Dula ne utiče na donošenje odluke tokom porodjaja, ne odlučuje umesto majke. Ona se trudi da majka dobije razumljive i prave informacije, te da moze sama da donese odluke a dula je podržava u svim njenim izborima. Dula olakšava komunikaciju između mame  tokom porođaja, njenog partnera i medicinskog osoblja. Vesto balansira o tome kada i kako pristupiti ženi. Ne dozvoljava da neko prekida mamu i postavlja joj pitanja tokom kontrakcije. Podstiče muža u građenju i čuvanju atmosfere intime, nežnosti i ljubavi oko porodilje. Bodri partnera da se više i aktivnije uključi i angažuje.

Kako dule doprinose?

Istraživanje (Cochrane)  koje je sprovedeno u 15 zemalja u kojima je praćeno 15000 porođaja je potrvdilo veliki značaj dula na porođaju. Naime, pokazano je da su porođaji uz podršku dule bili u proseku po 3h kraći, tj. da je dužina porođaja skraćena za 25%. Za 60% su redukovani zahtevi za epiduralnom anestezijom. Dula veoma dobro poznaje prirodne i neinvazivne tehnike za ublažavanje osećaja bola te ih vešto i mudro primenju tokom porođaja. Takođe je dookazano da je na porođajima uz podršku dule stopa carskog reza bila duplo manja, što je fantastičan i ohrabrujuć podatak. Dule su doprinele i za 40% smanjenom potrebom za ubrzavanjem porođaja (indukcijom) a takođe su se za 40% redukovale potrebe za drugim intervenzijama tokom porođaja, kao što je recimo forceps. Žene koje su imale podršku i pomoć dule su izražavale znatno veće zadovoljstvo svojim celokupnim  porođajnim iskustvom, što ima direktnog uticaja na povećanje uspešnosti dojenja ali i smanjene postotka postporođajne depresije.

 

Kad se ostvaruje prvi kontakt između dule i trudnice/porodilje? 

I koliko je vremena potrebno da se izgradi topao,blizak odnos pun poverenja između ove dve žene?

 Prvi kontakt se najčešće ostvaruje tokom drugog ili trećeg trimestra trudnoć, ali to nije pravilo. Neke trudnice se odluče za podršku dule i pred sam kraj trudnoć, što je sasvim u redu. Nikad nije kasno.. Sa svakom trudnicom je drugačije. Upoznavanje se odvija spontano, kroz opuštena druženja i informisanje. Dula je tu da odgovori na sva pitanja trudnice i njenog partnera. Pomaže im da reše sve nedoumice koje su imali u vezi početka i toka porođaja. Informiše ih i govori im o porođajnim fazama, o emocijama na koje će nailaziti, senzacijama koje će osećati i priprema ih na načine da se nose sa njima. Pomaže im da definišu očekivanja koja imaju od porođaja te kako da napišu porođajni plan.  Mogu da ih nauči raznim položajima i tehnikama masaže ili da ih nauči tehnikama opuštanja i vođenje meditacije. Kroz susrete, druženja i međusobne razmene, dula i trudnica se upoznaju, povezuju, zbližavaju, grade odnos pun poštovanja i poverenja i zajedno se pripremaju za bitan dan koje obe sa nestrpljenjem iščekuju.

 

Postoji li neka grupa trudnica kojima se saradnja sa dulom posebno preporuču?

Dula je dostupna svakoj trudnici i majci kojoj su potrebne njeno znanje, podrška i stručnost. Ali bih posebno savetovala da o ovom vidu podrške porazmisle trudnice koje se suočavaju sa strahovaima i nesigurnostima kada je porođaj u pitanju. Dula joj može pomoći da se suoči sa tim strahovima ali i da ih reši, ohrabriće će je i usmeriti ka pravim izvorima informacija i inspiracije. Dule duboko i iskreno veruje u ženinu spsobnost da rodi bebu te u znanje i mudrost ženskog tela i bebe tokom porođaja. Ženama koje su imale prethodno traumatično porođajno isksutvo, dula može takodje neizmerno pomoći u vraćanju i buđenju snage rađanja, poverenja u svoje telo. Pošto dule pružaju podršku i pomoć i posle porođaja, svakoj mladoj majci će dobro doći informisana i topla podrška i pomoć, puna razumevanja i strpljenja.

Koliko se kod nas trenutno traži podrška dule, da li je svest o tome dovoljno rasprostranjena ili još uvek nije?

 

Dok su u svetu dule već decenijama prisutne na porođajima i u porodilištima, u Srbiji to još uvek nije slučaj ali sigurna sam da će biti.  O dulama se sve više i sve češće priča, prisutnije smo u medijima i interesovanje o našem radu raste, pre svega, među trudnicama i majkama, koje često kažu da bi i m porođaj bio mnogo lakši i lepši da su samo imale nekog pokraj sebe, makar da ih drži za ruku. I dok u svetu medicinsko osoblje sa velikim odobravanjem dočekuje porodilje koje dolaze sa dulama, u našim je porodilištima i dalje nejasno koja je naša uloga. Možda se plaše da ćemo se mešati u donešenje odluka ili remetiti bolničke protokole, ali to zaista nije istina. Naša oblast delovanja je zaista precizno određena i ni na koji način ne remeti procedure porodilišta. Zapravo, dula veoma doprinesi i olakšava rad medicinskom osoblju jer kontinuirano brine o majci i njenim potrebama dok su babice odsutne, na pauzi ili angažovane oko drugih porodilja. Dula na mnogo načina može da doprinese a kroz praksu i saradnju se u to uvek uvere i babice i akušeri.